петък, 9 януари 2015 г.

Мерседес Е яка


 Тексът съдържа полемични елементи.От много време се каня да пиша по тази тема, откакто за първи път чух ,,Любовта не е за слабите". Но разбира се, че уважавам чуждото мнение, просто.. ,,Всеки един човек заслужава любов, под каквато и да е форма.", това е не само мое мнение.
 О, може би трябваше да откажа прякора Мерседес преди днес тя да бъде така оплюта, наречена как ли не и въобще...ауч, заболя ме. И все пак, тя е най-хубавото нещо в книгата на Дюма ( след Едмон, добре де). Поставете се на нейно място. Тя е самичка, без близки освен Фернан, родителите й са мъртви, тя просто няма друг избор, освен да послуша Хамлет и да отиде в манастир. Но не, тя решава да изправи глава и да продължи напред, това доказва силата на духа. Щяхме да я наречем страхливка ако вместо да поеме отново своя живот в ръце, бе потънала в безмерна мъка, бе си нарязала вените или бе се натровила с арсеник (защото Ема Бовари е патетична). Любовта е за всички. Всички.Всички. 
 Знаете ли кой е страхлив? Валантин. Да де, само в началото, но тя всъщност е пъзла, не Мерседес. Тя е тази, която се дърпаше на прекрасния невероятен и перфектен Максимилиан, заради семейството си и годежа с Франц Д'Епине. И въпреки това тя обича Морел, той също нея. Точка.
 Но Южени Данглар е моят избор за герой, на когото да се възхищавам (само вижте колко зле слагам проклетите запетаи, а на 18-ти съм на олимпиада по български, ужас.) най-много. Онази част в която разговаряше с баща си за сватбата си с нейния полубрат Андреа (разбира се, не знаеше тази дреболия) е просто велика, ако съществува реален еквивалент на Южени Данглар на Земята ще си сменя пола и ще се оженя за нея, заклевам се.
 А Хайде е ужасна. Много ясно, че мнението ми е тенденциозно, защото Едмон избра нея пред Мерседес (както разбрахте имам слабост към нея), което не е честно! Мерседес е триста пъти по-добър избор, плюс това Хайде е дете, (знам, че може би точно заради това я избира Дантес, защото ще му е вярна и бла-бла-ба) а Мерседес е една зряла, КРАСИВА, умна и перфектна жена, която обича Едмон най-силно от всички (даже повече и от Хайде, за протокола се чете хайдЕ). Та единствена го разпозна! Ооооо, стига де:


           Мерседес
               
                +

            Едмон               (един милион светлинни години)                       Хайде
                 
                =
       Любов ЗА ВСИЧКИ
               

Няма коментари:

Публикуване на коментар